Ohjeet

Jos sinulla on hankittuna Severipalveluita, kirjaudu tunnuksillasi sivun vasemmasta laidasta.

Jos sinulla ei vielä ole salasanaa - tai se on hukassa- saat uuden salasanan kirjautumisikkunasta löytyvällä hae salasana - toiminnolla.

Tuotteiden sisältöön voit tutustua myös kirjautumattomana haussa ja selailussa. Aineistojen avaamiseen tarvitset maksullisen käyttöoikeuden. Kirjaudu tai osta käyttöoikeuksia kauppa.sahkoinfo.fi.

 
 
 


 

Yleisiä ohjeita 

Hakuohjeita
Tietoa voidaan hakea Severin koko tietosisällöstä tai rajaamalla haku johonkin tuotteeseen tai järjestelmäkohtaiseen aineistoon. Löydät siis helposti mihin tahansa aiheeseen liittyvät tiedot laajasta sisällöstä. Hakutoiminnossa voit myös tehokkaasti yhdistellä eri hakukriteerejä ja näin rajata haun vain aihealueisiin, jota ovat oman työsi kannata oleellisia. Viisi viimeisintä hakuasi tallentuvat automaattisesti. Suosikkidokumenttisi voit tallentaa Suosikit-kansioon ja löytää ne helposti aina sieltä.
 
Hakusanahaku ja hakuoptiot
Kirjoita tekstilaatikkoon yksi tai useampi hakusana välilyönneillä erotettuna ja klikkaa Hae >> painiketta. Systeemi lisää hakusanan perään automaattisesti villikortin (*) jolloin esimerkikisi hakusanalla "tele" saa hakutulokseksi myös dokumentit joissa esiintyy sana "teleasennukset".

Määritä haluatko hakutulokseen dokumentit, joissa on kaikki antamasi hakusanat (Boolean AND) vai mikä tahansa antamistasi hakusanoista (Boolean OR). Jos haluat hakea ainoastaan arkistoituja dokumentteja, rastita kohta "Hae vain arkistoiduista". Jos haluat hakea myös Sähköala-lehdestä, rastita kohta "Hae myös Sähköala-lehdestä".

Kun etsit ilmausta, kirjoita ilmaus lainausmerkkeihin, esim. "kohdekohtaiset suoritusohjeet".Voit myös etsiä sekä ilmauksia että yksittäisiä sanoja. Hakutermillä "kohdekohtaiset suoritusohjeet" käyttötarkoitus ja valinnalla "Kaikilla sanoilla" löydät dokumentit, joista löytyy ilmaus "kohdekohtaiset suoritusohjeet" ja sana käyttötarkoitus.Voit tyhjentää kaikki hakukriteerit ja tuloslistauksen klikkaamalla "Tyhjennä" painiketta.

Haun rajaus ja kohdistus
Voit kohdistaa haun Severin dokumenttien eri tietokenttiin, oletuksena haetaan kaikesta sisällöstä mutta valittavana on myös "Vain ST-numerosta" tai "Vain dokumentin nimestä"  Lisäksi voit rajata haun myös Severin tuotteeseen, nimikkeistöön, elinkaareen ja aiheeseen. Jokainen pudotusvalikko on hakutuloksia rajaava hakuehto.

Palvelu etsii dokumentteja, jotka täyttävät antamasi hakukriteerit. Hakutulokset listataan päivämääräjärjestyksessä. Voit edelleen järjestää hakutulosta dokumentin koodin, julkaisupäivämäärän tai nimen perusteella. Lisäksi voit etsiä tekstiä näytöllä olevista hakutuloksista kirjoittamalla halutun termin tai alkuosan siitä "Etsi hakutuloksista" laatikkoon jolloin hakutuloslista rajautuu termin mukaisesti.

Dokumenttinäkymä
Voit avata dokumentin klikkaamalla dokumentin nimeä hakutuloslistauksessa. Tällöin palvelu avaa dokumentin lukunäkymän samaan selainikkunaan. Tämä näkymä sisältää myös mahdollisuuden tarkastella dokumenttiin liitettyjä luokittelutietoja, vanhoja versioita sekä lisätä dokumentti suosikkeihin. Voit myös antaa palautetta dokumentista.

Halutessasi voit myös avata ainoastaan dokumentin omaan ikkunaansa ilman edellä mainittuja toimintoja klikkaamalla hakulistauksessa linkkiä "Avaa omaan ikkunaan".  Voit myös hakea avatun dokumentin sisältä. Kun dokumentti on pdf-muotoinen, käytä normaaleja Adobe Readerin hakutoimintoja.

Selailu
Tällä hakutavalla voidaan selailla dokumentteja perinteisen kansionäkymän kautta. Esimerkiksi ”ST –käsikirjat" löytyvät tuotteen ST –kortisto alta.
 
Suosikit
Käyttäjät voivat tehdä omia kokoelmia dokumenteista. Lisäksi käyttäjät voivat järjestellä dokumentteja haluamiinsa alikansioihin. Suosikit löytyvät kohdasta ”Suosikit – Omat kokoelmat ”. Suosikkien lisäys tehdään kortin ollessa auki ohjelman ikkunassa. Oppilaitoskäyttäjillä ei ole käytössä omia kokoelmia.

HTML dokumentit
Html-sivusta ja hakutuloksesta voit hakea painamalla näppäimistön F3 -painiketta tai näppäinyhdistelmää CTRL+F .

HTML5Lomakkeiden käyttöohjeet löydät täältä.
Kestotilaajilla lomakepalveluun sisältyy allekirjoitusmahdollisuus. Allekirjoituspalvelu tarjotaan yhteistyössä SignSpacen kanssa. Tarkat ohjeet löydät tästä.
 
 
Salasanat
Jos haluat muuttaa henkilökohtaisen salasanasi voit tilata salasanan muutoslinkin sähköpostiisi osoitteesta http://severi.sahkoinfo.fi/salasana
Syötettyäsi sähköpostiosoitteesi  linkistä, palvelu lähettää sinulle sähköpostiisi salasanalinkin josta pääset syöttämään valitsemasi salasanan.
Tarkista myös roskapostikansio jos tilaamaasi viestiä ei tule.
 
 
Oppilaitostunnusten salasanoja voi vaihtaa Severin ylläpidossa oppilaitossopimuksen pääkäyttäjät.
 
 

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys: Millä selaimilla palvelua voi käyttää?
Palvelu on yhteensopiva yleisimpien pöytäkoneiden sekä laptop-selainten kanssa ja sitä voi käyttää myös erilaisilla mobiili- tai pad –laitteilla. Sivusto on responsiivisesti toteutettu joten se mukautuu erilaisille näytöille ja resoluutioille parhaan käyttökokemuksen saamiseksi. Evästeet ja javascriptin käyttö tulee sallia selaimessa. PDF-dokumenttien avaamiseen tarvitaan PDF-lukija.

Kannattaa varmistaa että käytössä on mahdollisimman tuore selainversio.


Kysymys: Mitä muuta tarvitsen kuin selaimen?
Vastaus: PDF-lukija, esim. Adobe Reader. Uusimman version voit ladata tästä.

Kysymys: Miten luon oppilastunnuksen (oppilaitoksille)

1. Kirjauduttuasi tunnuksen perustaminen löytyy kohdasta omat tiedot – käyttäjät –luo uusi oppilastunnus
2. Keksi nimi ja salasana , Nimeen eli tunnukseen käytä vain kirjaimia ja numeroita, ei välilyöntejä tai erikoismerkkejä koska tunnus generoituu sähköpostimuotoon.
 
Salasana on itse keksimäsi
3. Tunnus tulee käyttäjälistaan mukaan ja voit tämän jälkeen antaa sille haluamasi käyttäjäoikeusmäärän.
4. Salasanan voit laittaa talteen muita ylläpitäjiä varten oppilastunnuksen kohtaan lisätietoja.
Ohje pdf:nä

 

 

 

Verkkokurssi

Verkkokurssiopas toimii verkkokurssialustalla ja se toimii kaikissa yleisimmissä selaimissa. Ongelmatilanteissa ota yhteys verkkokouluttajat@sahkoinfo.fi 
Kun olet suorittanut hyväksytysti SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus- (FI, EN, RU), Sähkötyöturvallisuuden jatkuva ylläpito- tai Hissityöturvallisuuskoulutuksen, saat antamaasi matkapuhelinnumeroon tekstiviestinä mobiilikortin latauslinkin. Linkin lähettäjänä on Magma Lompakko.

Lataa puhelimeesi korttisovellus tekstiviestin linkistä.

Mobiilikorttisi kulkevat koko ajan mukanasi puhelimessa.

Jos vaihdat puhelinta tai tarvitset muusta syystä uuden latauslinkin, saat sen pyytämällä seti@seti.fi – osoitteesta.

 

  

 

eKirjat

eKirjojen käyttöön tarvitset tietokoneen, tabletin tai kännykän ja internet-selaimen, joka kykenee HTML5-sisällön näyttämiseen. Yleisimmät nykyaikaiset laitteet ja oletusselaimet ovat yhteensopivia.

 

Käyttäjähallinto:

eKirjoja on hankittavissa vaihtelevalla käyttöoikeusmäärällä. Tilauksen sopimusyhteyshenkilö saa pääkäyttäjän oikeudet tilattuun eKirjaan.

Pääkäyttäjä voi Severin Omat tiedot -välilehden Sopimukset -kohdassa lisätä, muokata ja poistaa sopimuksen eli eKirjan käyttäjiä. Pääkäyttäjä voi määrittää myös muita henkilöitä pääkäyttäjäksi. Suora linkki: http://severi.sahkoinfo.fi/account/Contracts

 

eKirjojen käytössä huomionarvoisia ominaisuuksia ovat:

1. Avaa omaan ikkunaan -painike eKirjan otsikon vieressä: voit selata sisältöä paremmin näytölle sovitettuna ilman Severin valikoita. Palataksesi Severiin sulje avautunut ikkuna.

2. Haku -toiminto: Haku toimii välittömästi kirjoittaessasi jotain hakukenttään ja tekee ehdotuksia. eKirjan haku hakee aina vain kyseisen kirjan sisällöstä ja järjestää tulosten kärkeen eniten hakusanaa sisältäneet sivut.

Haussa voi käyttää useita sanoja. Hakua voi myös laajentaa kirjoittamalla sanan vain osittain, esimerkiksi kirjoittamalla vain "vikavirt", tulee hakutulokseksi kaikki kohdat joissa on jokin taivutus vikavirta -sanasta tai muista yhdyssanoista.

3. Sisällössä voit siirtyä nuolisymbolien avulla edelliselle ja seuraavalle sivulle.

4. Näet myös jatkuvasti nykyisen sivun polun, jonka avulla voit tarvittaessa siirtyä myös kirjan ylemmille tasoille otsikkohierarkiassa.

 

 

Työmaahelppi

- sähköasennukset

- sähkötyöturvallisuus

- tietoverkkoasennukset

Katso esittelyvideo

 

Työmaahelppi toimii selaimella ja tarvitset vain

  • Internet -yhteyden
  • Toimivan puhelinliittymän käyttäjätunnuksen luomiseksi suoraan sovelluksessa. Toinen vaihtoehto on luoda käyttäjätunnukset Severissä.

 

Käyttäjätunnusten luonti

Käyttäjätunnukset voidaan luoda joko käyttämällä rekisteröintikoodia, jonka käyttäjät itse syöttävät suoraan sovellukseen tai pääkäyttäjä voi luoda Severin kautta tunnukset käyttäjille valmiiksi.

 

 

Käyttäjä:

Sovelluksen käyttöönotto ja käyttäjätunnuksen luominen:
Ohje pdf:nä

Työmaahelppi tunnuksen luominen sovelluksessa rekisteröintikoodilla(sopimuskoodi):
1. Mene osoitteeseen:https://tyomaahelppi01.azurewebsites.net/.

2. Rekisteröidy käyttäjäksi painamalla "Rekisteröi uusi käyttäjä".

3. Täytä pyydetyt tiedot. Rekisteröintikoodin saat tilauksesi yhteydessä tai organisaatiosi pääkäyttäjältä. Puhelinnumero toimii jatkossa käyttäjätunnuksenasi. Muista myös hyväksyä palvelun käyttöehdot ja tietojen käsittelyn. Tämän jälkeen paina "Rekisteröidy"

4. Saat aktivointikoodin tekstiviestinä, jota sovellus pyytää sinulta kirjauduttuasi sisään.

 

Useiden sisältöjen käyttöönotto (Monihelppi):

Jos teillä on useita sisältöjä hankittuna:

1. Tarvittaessa kirjaudu ulos Työmaahelpistä Toiminnot -valikon kautta.

2. Toista edellä esitetty käyttäjätunnuksen luominen toisen sisällön rekisteröintikoodilla. Toisen rekisteröinnin henkilötiedot eivät päivitä edellisiä tietoja. Syötä sama salasana mitä olet jo käyttänyt.

3. Ohjelma pyytää aktivointikoodia, mutta sitä ei tarvitse syöttää tällä kertaa. Paina puhelimen paluu -painiketta ja kirjaudu normaaliin tapaan sisään.

4. Käytössäsi on nyt monihelppi -valikko ja eri sisällöt. Monihelppi -valikkoon pääset takaisin Sähköinfo -logon vieressä näkyvästä "hampurilais"-painikkeesta.

 

Rekisteröintikoodi on lähetetty pääkäyttäjälle tilausvahvistuksessa ja se näkyy hänellä Severissä: Omat tiedot -> Sopimukset -> Työmaahelppisopimuksen sopimuskoodi -kohdalla. Suora linkki: http://severi.sahkoinfo.fi/account/Contracts

 

 

Pääkäyttäjä:


Organisaation Työmaahelppi -sopimuksen pääkäyttäjä näkee rekisteröityneet käyttäjät Severissä.
http://severi.sahkoinfo.fi

Omat tiedot – sopimukset –Työmaahelppi tunnukset

Suora linkki Sopimukset -sivulle: http://severi.sahkoinfo.fi/account/Contracts

Jos yrityksellä on useita sisältöjä hankittuna, näkyvät nämä kukin omana sopimuksenaan ja kullekin sisällölle tulee määritellä erikseen käyttäjät.

Pääkäyttäjä voi lisätä, muokata ja poistaa käyttäjiä. Lisää -nappi on piilotettu, jos sopimuksen käyttäjämäärä on täynnä.

Käyttäjiä voi olla niin monta kuin kullakin Työmaahelppi-sisällöllä on tilattuna käyttöoikeuksia.

 

Useita sisältöjä hankittaessa käyttäjät tulee määritellä kullekin sisällölle/sopimukselle erikseen. Eri sisällöillä voi olla eri määrä käyttäjiä.

Sopimusyhteyshenkilö/pääkäyttäjä voi lisätä käyttäjän:

  • Käyttäjätunnus on tällä lisäystavalla vapaasti valittavissa.
  • Tee salasana ja anna se käyttäjätunnuksen kanssa käyttäjälle.
  • Tämän jälkeen käyttäjä voi kirjautua normaaliin tapaan Työmaahelppiin.


 

 

 

 

 

Sähköisen kurssiaineiston lataus


Ohje on Sähköinfon kursseja varten joilla jaetaan aineisto sähköisenä ja olet osallistujana kurssilla. Olet myös saanut erillisen vahvistuksen kurssiaineiston noudosta.

Ohje pdf:nä

 

 

 

Webinaarit

Sähköinfon webinaareja käytetään Zoom -webinaarialustalla. Osallistujille välitetään lyhyempi ohjeviesti liittymistietoineen. Voit lukea myös tarkemmat käyttöönoton ohjeet painamalla auki PDFn tästä.